Ласкаво запрошуємо вас до нас в бібліотеку! Відвідайте, не пошкодуєте

Ласкаво запрошуємо Вас до нас в бібліотеку! Відвідайте,не пошкодуєте!

пятница, 29 апреля 2016 г.

ВЕЛИКОДНІЙ ПЕРЕДЗВІН



В Україні  Великдень  шанують і люблять. Немає родини, в якій на святковому столі не лежали б крашанки, писанки, паски, освячені в храмі. Гарний настрій, надія на краще, побажання добра і любові переповнюють всіх у цей день.
ВЕЛИКОДНІ ПИСАНКИ
За способом виготовлення писанки поділяються на кілька видів.
Крашанки — яйця, пофарбовані одним кольором, без узорів. Найчастіше господині використовують природні барвники, наприклад, лушпиння цибулі (жовтий, оранжевий, червоний, коричневий кольори), ягоди чорниці або бузини, змішані з розчином жовтої фарби (зелений колір), відвар гречаної полови або сушених квітів блакитної мальви (синій колір). Сучасні писанкарки, окрім природних, застосовують і анілінові барвники. Проте такі крашанки для їжі не придатні, оскільки фарба проходить крізь шкаралупу.
Писанки — на поверхню яйця розтопленим воском за допомогою писачка наносять орнамент. Роблять це поступово: від білого до чорного чи темно-синього кольору, використовуючи або природні, або хімічні барвники.
Дряпанки (різьбянки) — на пофарбованій одним тоном поверхні яйця гострим предметом (голкою, шпилькою, лезом) видряпують узор.
Крапанки (галунки) — на фарбоване яйце краплями воску наносять візерунок іншого кольору чи кольорів.
Мальованки — яйце розмальовують фарбами за допомогою пензлика (найчастіше це дерев'яні декоративні писанки).
Про  всі  види  великодніх  писанок  ви  можете  дізнатись  з  виставки  творчих  робіт «Великодній  передзвін»,  яка  презентована  на  абонементі  Каховської  районної  бібліотеки.
З  Великодніми  святами  вітаємо  своїх  користувачів!

Комментариев нет:

Отправить комментарий